Nights of Northern Lights – Cottages

Kalastus

Unohda turhat kiireet ja nauti Tenojokilaakson ainutlaatuisista maisemista sekä lohenkalastuksesta! Teno on kuuluisa suurista lohistaan, joten Nuorgamissa sinulla on hyvä tilaisuus kokeilla onneasi kalastuksen merkeissä.
Nuorgamin lomakeskuksessa voit desinfioida muualta tuodut kalastusvälineet, veneen ja moottorit ennen kalastusta. Tarvitset todistuksen, joka on esitettävä kalastuksen valvojalle sitä kysyttäessä.
Lue lisää kalastuksesta Tenolla Explore Utsjoki -sivustolta.
Meiltä saat soutajan, kalastusvälineet sekä opastusta ja retkiä. Ota yhteyttä ja kysy hintoja. Lohikalastuskausi ulkopaikkakuntalaisille on 10.6. – 10.8., ja kalastusluvat voit ostaa osoitteesta Tenonkalaluvat.fi. Neuvomme mielellämme lupa-asioissa, ja kauttamme voit saada myös kalastusluvan Kevon alueelle.

Tenon sivujoet Utsjoen korkeudella ja niissä kalastaminen.

Utsjoki

Utsjoen kalastuskunnan alueet ovat noin 40km matkalla, nelostien läheisyydessä. Lupa-alueet ovat pätkittäiset, ja muutamat lupa-alueeseen kuuluvat paikat ovat niin lähellä piha-aluetta, että niissä kalastaminen ei ole sallittua. Kartat näyttävät, missä kohtaa kulkevat kalastuskunnan-, ja missä valtion maat. Koska lupa-alueita on paljon ja pitkällä matkalla, kannattaa utsjokea myös pyytää laajalta alueelta. Ja koska kalastettava alue on laaja, pätevä opas säästää vuosikymmenen verran työtä näyttäessään optimaaliset kalastuspaikat vedenkorkeuteen, ajankohtaan ja muihin olosuhteisiin nähden.
Autolla kannattaa liikkua pyydettäessä lupa-alueiden ylimpiä osia ja alimpia osia, mutta keskellä jokialuetta olevat kalastuksellisesti parhaat paikat kannattaa ehdottomasti haravoida veneellä liikkuen. Veneen kyydissä on helppo käydä läpi parhaat ottinivat, ja sen avulla ruuhkattomat kalapaikat löytyvät vaivattomasti. Joen keskiosan alueeseen kuuluvat myös Kevo- ja Tsarssijoki.
Lohien koko Utsjoessa on suurimmaksi osaksi yhden tai kahden merivuoden kalaa, mutta jokeen nousee isoja lohia yli 20kg kokoon saakka. Harjuskanta joessa on melko hyvä ja paranee selkeästi jokea ylöspäin mentäessä. Kalastusvälineinä toimivat kaikki hieman paikan ja vedenkoron mukaan kahden käden perhovavoista pieniin bambuvapoihin, virveleitä unohtamatta.

Kevojoki

Kevojoki on vaiettu salaisuus siellä käyvien kesken, eikä mikään ihme. Joen lohikanta on vahva, ja hyvät poolit ovat melko harvalukuiset ja helposti löydettävissä. Ruuhkaisina aikoina on arvokasta tietää yleisimpien poolien ulkopuoliset pienet kuopat tai kivenedustat, joista lepäävän kalan voi tavoittaa. Suurin osa Kevon virtapaikoista on niin matalaa koskea, että lohi ei niihin pysähdy, eikä sitä myöskään kiinnosta tavoitella niissä vieheitä.
Koska Kevon tutkimusaseman tielle ei ole sallittua jättää autoa, täytyy joelle kävellä Patonivan läheisyydestä. Veneen käyttö säästää useiden kilometrien patikoinnin. Oppaan avulla pystyt suunnittelemaan reissusi optimaaliseen ajankohtaan, niin että joki on mahdollisimman rauhaisa, ja löydät myös ne vähemmän tunnetut ottimontut, joissa voi kalastaa rauhassa. Kalastuskunnan lupa-alue on noin 3km jokisuusta ylöspäin, ja se on erinomaista perhokalastusaluetta.
Rannat ovat tyypillisesti hyvin avonaiset, ja Kevon kanjoni toimii usein mainiona tuuliesteenä, joten kevoa voisikin luonnehtia täydelliseksi perhokalastusjoeksi. Virvelöintikin on toisinaan erittäin tehokasta, mutta loppukesästä veden laskiessa perhon käyttö on vieheen heittoa parempi ratkaisu. Kevon kanjoni itsessäänkin on niin komea, että sitä kannattaisi käydä katsomassa, vaikkei joki siellä pohjalla virtaisikaan!
Kevon lohista noin 90% painaa 1-2kg, ja vaikka joessa on myös harjusta, Kevolla pyynti kannattaa suunnata ensisijaisesti lohen kalastukseen. Välineinä toimivat pienet virvelit ja yhden käden perhovavat. Kahluuhousut eivät ole pakolliset, mutta helpottavat joen ylittämistä vapaata kalastuspaikkaa etsiessä.

Tsarssijoki

Koska Kevon tutkimusaseman tielle ei ole sallittua jättää autoa, täytyy joelle kävellä Patonivan läheisyydestä. Veneen käyttö säästää useiden kilometrien patikoinnin. Oppaan avulla pystyt suunnittelemaan reissusi optimaaliseen ajankohtaan, niin että joki on mahdollisimman rauhaisa, ja löydät myös ne vähemmän tunnetut ottimontut, joissa voi kalastaa rauhassa. Kalastuskunnan lupa-alue on noin 3km jokisuusta ylöspäin, ja se on erinomaista perhokalastusaluetta.

Vetsijoki

Vetsijoki laskee Tenoon noin 13km Utsjoelta Nuorgamiin päin. Joki on ollut pitkään ulkopaikkakuntalaisten saavuttamattomissa, mutta nyt pienellä joukolla oikeita henkilöitä tuntevilla ihmisillä on taas mahdollisuus saada lunastettua Vetsikon kalastuskunnan lupa itselleen. Joki on jyrkähkössä mäessä suurimman osan lupa-aluetta, ja se on hyvin haastava kalastettava. Rannat ovat louhikkoiset ja siirtymät osin hankalakulkuisia. Ylimmät lupa-alueet ovat yli 7km:n päässä tiestä.
Nyt kun huonot puolet on saatu lueteltua, on Vetsijoen hyvien puolien vuoro. Joen lohikanta on hyvä ja suurikokoinen. Tintit ovat isoja ja lohijalat yleisiä. Lohiluokan kalatkaan eivät ole mitään harvinaisuuksia. Joen koskiosuuden ja rantojen vaikeakulkuisuuden vuoksi paikallistuntemus on erittäin tärkeää. Summanmutikassa jokea kalastettaessa hukkaantuu monta lomaa rämpimiseen ja väärien paikkojen kalastamiseen. Kapeassa joessa veden määrän vaihtelu muuttaa dramaattisesti joen luonnetta, ja joki vaihtelee kokoaan säälittävän pienestä lirusta valtaviin ja kuohuviin vesimassoihin, riippuen sateista ja vuodenajasta.
Jotta saisi lupa-alueet optimaalisesti kalastettua, kahluuhousut ovat kätevät joen ylittämiseen. Näin pystyt kalastamaan huomattavasti laajemman alueen yhdellä reissulla, lupa-alueiden vaihdellessa rannalta toiselle. Kalastusvälineinä pieni kaksikätinen perhovapa korkealla vedellä, ja erittäin matalalla vedellä pärjää jo pienehköllä yhdenkäden vavallakin. Virvelin on syytä olla melko järeä tai ainakin siiman paksu.